dilluns, 9 de febrer del 2009

Falten metges en aquest país?

La resposta és: NO. La següent pregunta que un s’ha de plantejar és: On són els metges sinó en falten? I la resposta a aquesta segona pregunta és: mal repartits i a l’estranger.

A Espanya hi ha 28 facultats de medicina que cada any treuen una mitja de 150 llicenciats per facultat, si fem números vol dir que cada any tenim 4200 llicenciats en medicina disposats a fer l’examen MIR. Però, la realitat és que al darrer examen MIR s’hi van inscriure unes 12000 persones de les quals al final es van presentar unes 8000. La diferència de 4200 llicenciats a 8000 presentats són persones que repeteixen l’examen, llicenciats nouvinguts, etc. Però per molta gent que es presenti al MIR només 6000 persones seran les afortunades de tenir plaça, per tant, aquesta és la xifra que hem de tenir present.

Llavors, si cada any comencen l’especialitat 6000 llicenciats, vol dir que cada any hi ha 6000 llicenciats que també l’acaben. A efectes pràctics potser aquesta xifra sigui una mica inferior, al voltant de 5000, perquè hi ha persones que renuncien a la seva plaça poc després d’haver-la triat. Per tant, s’hi cada any l’estat espanyol obté 5000 metges titulats, perquè es diu que falten metges?

Una de les principals raons és perquè els metges estan mal repartits en el territori, molts prefereixen quedar-se a les grans ciutats per treballar en grans hospitals i, per això el medi rural, o en el nostre cas Menorca, es queden sense professionals. Per altra banda, molts d’aquests joves metges, al no tenir una vida assentada en un lloc en concret, prefereixen corre món, i com que a la resta de la Comunitat Europea es cobra més, pocs miraments tenen alhora de marxar. A més, cal tenir en compte que el metge espanyol és un dels més buscats per països com Anglaterra perquè la formació a Espanya és notablement bona i, en canvi es conformen amb sous inferiors als dels seus homòlegs anglosaxons perquè venen d’un país on el que haurien guanyat no s’assemblaria ni fent un esforç d’imaginació.

Reflexionant sobre aquest darrer paràgraf podem concloure que l’Estat Espanyol cada any es gasta milions d’euros en mantenir 28 facultats de medicina i en formar milers de metges, que al final gran part marxaran del país i, per tant, no li serviran de res. Llavors, que ha fet per pal•liar aquesta trista situació l’Estat Espanyol: ha programat obrir 14 facultats de medicina noves, la meitat de les quals són privades (prefereixo no fer cap comentari al respecte d’això últim). Però com que aquestes noves facultats no obtindran fruits fins d’aquí a 6 anys, alhora ha incentivat la vinguda de metges immigrants per pal·liar la situació durant aquests primers anys.

Per tant, segons les solucions que ha promogut l’estat el que obtindrem serà: seguir gastant diners formant metges que no ens serveixen, ser atesos per metges formats en altres països amb una formació mèdica desconeguda, universitats privades on els alumnes no entraran per la nota sinó per diners i un excedent de metges a 10 anys vista, que a igual recursos es traduirà en una monumental precarietat laboral com ja va passar als anys 80.

Ningú ha dit que les solucions siguin fàcils, però després d’aquestes reflexions, de ben segur que les solucions que ha promogut l’Estat Espanyol no són precisament les millors per a la població, però si que ho són per a la seva butxaca.

CdT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada